Publicatie: januari 2015
 
De lokale politie van Brasschaat waarschuwt voor verdachte personen die aanbellen met een valse identiteit.
Eerder deze week werden bij een inwoner van Brasschaat juwelen gestolen door een dame die zich uitgeeft als iemand van Ziekenzorg.
De verdachte persoon praatte zich met een smoes binnen in de woning en deed een rondgang van het huis. Nadien stelde het slachtoffer vast dat er tal van juwelen uit de slaapkamer gestolen waren.
In de politiezone Voorkempen (Brecht, Malle, Zoersel, Schilde) en de politiezone Zara (Zandhoven, Ranst) werden ook al verschillende gelijkaardige feiten gepleegd.
Hier gaf de verdachte zich uit als iemand van het OCMW.
Telkens werd eenzelfde beschrijving gegeven: Een vrouw van ongeveer 25 jaar, circa 1,60m groot, ze spreekt goed Nederlands echter met een Arabisch accent,
Noordafrikaans-/zigeunertype, zwart haar mogelijks in een staart.
 
Als iemand aanbelt en u twijfelt aan de identiteit, vraag dan steeds naar een legitimatie of bel het noodnummer 101.

Binnenkort is de lente weer in het land! Meer en meer mensen nemen dan de fiets om zich te verplaatsen.

Genieten van de buitenlucht en ontspannen vertoeven in het verkeer… of dat is toch de bedoeling.

Hierbij enkele algemene tips welke bijdragen aan de veiligheid van fietsers:

Draag een fietshelm – deze zorgt voor noodzakelijke bescherming. Een fietshelm vermindert de kans op een hersenletsel met 85 %.

Zichtbaarheid – Laat je zien! Dit kan onder andere d.m.v. een fluohesje, reflectoren, lichten en lichte kledijkleuren. Zelfs wanneer u zich niet in het donker verplaatst draagt de extra zichtbaarheid bij tot minder kans op ongevallen.

Fietspaden – gebruik de voorziene berijdbare fietspaden. Bij gebrek aan fietspaden mag je de parkeerzones en gelijkgrondse bermen rechts in je rijrichting gebruiken, op voorwaarde dat je voorrang verleent aan de weggebruikers die er zich bevinden. Buiten de bebouwde kom mag je ook de trottoirs en verhoogde bermen gebruiken (idem voorrang aan weggebruikers). Bij gebrek aan andere oplossingen moet je op de rijbaan fietsen, zo dicht mogelijk bij de rechterrand ervan (let echter op voor autodeuren en rioolroosters).

Je mag met twee naast elkaar rijden behalve wanneer:

-het kruisen met een tegenligger onmogelijk is (binnen en buiten de bebouwde kom), of

-er achteropkomend verkeer in aantocht is (buiten de bebouwde kom).

Richting aangeven – steek je arm uit telkens wanneer je van richting gaat veranderen. Dit geeft een duidelijker signaal aan de andere bestuurders.

Fiets in orde – zorg ervoor dat je fiets wettelijk in orde is: remmen, bel, reflectoren en lichten. Denk ook aan de banden, ketting en wielen. Het bespaart je veel ongemakken en is veiliger.

Zwakke weggebruiker - Fietsers zijn zwakke weggebruikers. De wet biedt hen extra bescherming. Bestuurders mogen zwakke weggebruikers niet in gevaar brengen en moeten hun in de meeste gevallen voorrang verlenen. Bestuurders moeten bijvoorbeeld stoppen aan een zebrapad. Ook moeten ze extra aandachtig zijn in speelstraten of op oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers.

Elektrische fiets – mensen die zich een elektrische fiets aanschaffen dienen eerst gewend te geraken aan het rem- en stuurgedrag en de hogere snelheid van de fiets vooraleer ze zich in het hedendaagse verkeer begeven.

In navolging van de nationale 1dagniet-actie (tegen woninginbraken) meldt de politie MINOS dat alle burgers uit de zone, dus niet alleen de BIN-leden, melding mogen doen van onregelmatigheden. Veiligheid is niet een zaak voor de politie alleen, de buurtbewoners zorgen steeds mee voor een sociale controle.

Heeft u iets te melden? Neem dan contact op met de Lokale Recherche. U vindt ons via www.politieminos.be - onderzoek - Lokale recherche of T.: 03/451.98.70.

Voor dringende gevallen belt u steeds 101.                    

Preventietips vindt u op www.besafe.be. Wacht niet tot het te laat is.

De politie waarschuwt voor onderstaand SPAM-bericht:

spam persoonlijk nieuwtje

Het is een bericht waarachter een agressief beestje verstopt zit.

De Prins Leopoldlei in Mortsel is sinds 9.30 uur vanmorgen gedeeltelijk afgesloten door een gaslek. Tijdens werkzaamheden in de straat werd een hogedrukleiding geraakt.

Twintig huizen in de straat werden onmiddellijk geëvacueerd, maar na een half uurtje mochten de bewoners alweer naar binnen. "De bewoners werden even uit voorzorg geëvacueerd, maar er is geen direct gevaar geweest. Op dit moment is Eandis nog ter plaatse om het lek volledig te herstellen", vertelt hoofdinspecteur Ken Pinxten van politiezone Minos.
Een deel van de straat aan de kant van de Mechelsesteenweg blijft voorlopig langs beide kanten afgesloten.

Bron: HNL - artikel