Sextortion

Sextortion staat voor seksuele afpersing. Dit komt vaak voor bij tieners die via het internet chatten of op een andere manier communiceren. De jongere denkt dat hij/zij via het internet in contact komt met een leeftijdsgenoot. In een eerste fase leren ze elkaar beter kennen en probeert de afperser het vertrouwen te winnen van het slachtoffer. Het oppervlakkige contact wordt al snel persoonlijk en het gesprek neemt een seksuele wending. Vervolgens wordt de jongere overtuigd of gepusht om intieme beelden van zichzelf door te sturen.

Eens hieraan wordt toegegeven dreigen de afpersers er mee deze beelden publiek te zetten, indien er niet betaald wordt. Angst en schaamtegevoel nemen soms de overhand om geen aangifte te doen.

Tips:

  • Wees kritisch voor nieuwe vriendschapsverzoeken: Ken ik deze persoon echt? Hoe zijn we in contact gekomen? Is deze persoon van de streek?
  • Doe nooit dingen waar je zelf geen goed gevoel bij hebt.
  • Stuur nooit intieme foto's naar onbekenden.
  • Sta nooit herkenbaar op de intieme foto's.
  • Let ook op met gekende contactpersonen die opeens naar intieme foto's vragen. De accounts van deze vrienden kunnen gehackt zijn.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Aarschot via het contactformulier of telefonisch via 016 55 02 02.