Welke bewijzen kan je zelf verzamelen als je slachtoffer werd van internetcriminaliteit

Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk gegevens opneemt van de partij tegen wie u aangifte doet. Denk aan e-mailadressen, URL’s, screenshots, transactiebedragen, datum en exacte tijdstippen (uren, minuten en eventueel seconden, tijdszone), bankgegevens, namen, aliassen, advertentie-, abonneenummers, mogelijke telefoongegevens en de manier van betaling.

- Mail:

Om de afzender van een e-mail op te sporen is het belangrijk om de volledige e-mailheader van de ontvangen e-mail zichtbaar te maken. Deze bevat meer informatie dan de e-mailheader bovenaan een e-mail maar is niet standaard zichtbaar, deze moet je zelf zichtbaar maken, in het emailprogramma waarin je de mail hebt ontvangen en geopend (als je deze forward gaat de originele info verloren).

Om deze volledig e-mailheader zichtbaar te maken kan je dit stappenplan volgen:

  • Ga naar de website Internetsporen.nl
  • Zoek je e-mailprogramma op en voer de stappen uit die beschreven staan.
  • Ga naar de e-mail die je ontvangen hebt van de verdachte(n).
  • Voer het stappenplan vermeld bij jouw e-mailprogramma op Internetsporen.nl uit.
  • Kopieer de volledige header en plak deze in een document (bv. Word).
  • Print dit document af en neem het mee naar de politie bij je aangifte.
  • Bewaar het document ook digitaal zodat je het eventueel kan doormailen naar de opsteller van je proces-verbaal voor verder onderzoek.
  • Stuur je verdachte mail tevens door naar verdacht@safeonweb.be

De informatie doorgestuurd naar dit e-mailadres zal geautomatiseerd met geavanceerde anti-virustechnologie gescand worden.

Bij een mogelijks positieve scan onderzoekt een technisch expert de inhoud van het bericht zorgvuldig opdat het de goede werking van het netwerk en elektronische communicatie niet meer kan verstoren.

Het CCB zal frauduleuze berichten aan de belangrijkste antivirusbedrijven en leveranciers van internetbrowsers doorgegeven. Deze zullen op hun beurt de virussen opnemen in hun antivirusprogramma’s en de valse linken blokkeren.

Zo maken we van het internet samen weer een veiligere plek.

- Zoekertjessites:

Om verdachte(n) die strafbare feiten plegen via zoekertjessites zoals 2dehands.be, immoweb.be, autoscout24.be,… te kunnen identificeren is het belangrijk om zo snel mogelijk deze 'digitale' bewijzen veilig te stellen om te voorkomen dat deze worden verwijderd worden tussen de feiten zelf en de aangifte ervan bij onze diensten. Daarom raden we slachtoffers en getuigen aan om dit direct te doen wanneer men merkt dat er strafbare feiten zijn gepleegd.

Om de identificatiegegevens van een zoekertje of de account dat deze heeft geplaatst veilig te stellen kan je dit stappenplan volgen:

  • Ga naar het zoekertje of account waarmee je bent opgelicht.
  • Zoek de accountnaam en het zoekertjesnummer en noteer deze of maak eventueel printscreens van het zoekertje en de account.
  • Print dit document af en neem het mee naar de politie bij je aangifte.
  • Bewaar het document ook digitaal zodat je het eventueel kan doormailen naar de opteller van je proces-verbaal voor verder onderzoek.

 

- Facebook (sociale netwerksites):

Om verdachte(n) die gebruik maken van sociale netwerksites zoals Facebook te kunnen identificeren is het eveneens belangrijk om zo snel mogelijk deze 'digitale' bewijzen veilig te stellen. Daarom raden we slachtoffers en getuigen aan om dit reeds te doen wanneer men merkt dat er strafbare feiten via Facebook zijn gepleegd.

Om de identificatiegegevens van een Facebook-account veilig te stellen kan je dit stappenplan volgen:

  • Ga naar het Facebookprofiel van de verdachte(n).
  • Kopieer de volledige link van het profiel uit de adresbak (gaat niet via de app op je gsm!). Om iemand te identificeren via Facebook is de Facebook ID noodzakelijk. Deze Facebook ID kan worden verkregen via de URL (www.facebook.com/jan.peeters -> hieruit kunnen we de Facebook ID halen (doet de politie) -> vb. 100027476656587. In de URL staat soms een naam of soms cijfers (de ID zelf). (Als je met de cursor van je muis op de afbeelding van de profielfoto gaat staan, verschijnt onderaan op jet scherm de Facebook ID)
  • Plak de volledige link van het Facebookprofiel in een document (bv. Word). Maak eventueel een printscreen van het Facebookprofiel.
  • Print dit document en eventuele genomen printscreens af en neem het mee naar de politie bij uw aangifte.
  • Bewaar het document ook digitaal zodat je het eventueel kan doormailen naar de opsteller van je proces-verbaal voor verder onderzoek.

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 016 55 02 02

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Aarschot via het contactformulier of telefonisch via 016 55 02 02.