Politiezone Boortmeerbeek/Haacht/Keerbergen: Samen naar veilig en leefbaar!

Onze politiezone nam zaterdag 9 juni met een nachtelijke controle deel aan de actie "weekend zonder alcohol". Van de 169 bestuurders die een ademtest aflegden waren er 2 positief (een toch wel gunstig resultaat).  Van een 3de bestuurder diende een bloedproef afgenomen te worden.  Van twee van voornoemde personen werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor een periode van 15 dagen.

Er werden opmerkelijk nog veel andere inbreuken vastgesteld tijdens de controle  zoals het niet dragen van de veiligheidsgordel (10) , het verbod om in te halen (4), niet-verzekering van de auto, gsm-gebruik, inbreuken rijbewijs, vervallen keuringsbewijs en andere .  Eén auto werd getakeld en geïmmobilisseerd. 

Snelheid

In het kader van het maandthema snelheid  van onze politiezone werd op de controleplaatsen in Haacht, Boortmeerbeek en Keerbergen ook nog de snelheid gecontroleerd. Daarbij werden 46 bestuurders geverbaliseerd.

Het verkeersteam van onze politiezone organiseerde afgelopen vrijdag 18 mei een controleactie op zwaar vervoer te Boortmeerbeek. Hierbij werden 10 vrachtwagens gecontroleerd. Zeven vrachtwagenbestuurders werden bekeurd.

 • 5 bestuurders waren niet in orde met de rij- en rusttijden;
 • 1 bestuurder was niet in orde met de regelgeving uitzonderlijk vervoer;
 • 1 bestuurder kreeg een onmiddellijke inning inzake overtreding 'vervoersvergunning'.

In totaal werd er voor 9111 euro aan boetes uitgeschreven.

Deze actie kadert binnen het actieplan verkeersveiligheid, een speerpunt van de bestuurlijke overheid.

112112 is het Europese noodnummer. Overal in Europa kan je op dat nummer terecht voor een ongeval, agressie of in elke andere noodsituatie.

Wat is dan het verschil tussen de 112 en de Belgische noodnummers 100 en 101?

Welk nummer bel je als je hulp nodig hebt in België?

Op termijn worden alle centrales voor noodhulp samengevoegd en bereikbaar op het nummer 112. Dat zal niet alleen in België, maar in heel Europa het geval zijn. Maar zolang dit nog niet van toepassing is, maken we in België nog steeds het onderscheid tussen 100 en 101.

100 of 112

Het je dringend de ziekenwagen nodig, dan kan je in België terecht op het nummer 100 of 112. Beide nummers komen in dezelfde centrale terecht waar alle oproepen om dringende noodhulp worden beheerd.

101

Voor dringende tussenkomsten van de politie bel je in België nog altijd best naar 101. Alle 101-centrales zijn immers nog niet gefusioneerd met de centrale 100/112.

Wanneer bel je WEL 101?

  • Bv. als je getuige of slachtoffer van een ernstig ongeval of een ongeval met gewonden bent;
  • Als je getuige of slachtoffer van een inbraak bent;
  • Als je iets verdachts (voertuig, persoon, situatie) ziet/hoort en de verdachte toestand nog aan de gang is;
  • Als je getuige of slachtoffer bent van een misdrijf dat nog  aan de gang is of waarvan de dader(s) nog ter plaatse of gekend is/zijn (bv. vechtpartij, druggebruik, geweld, diefstal, nachtlawaai, opzettelijke beschadigingen, vandalisme, ...);
  • Als jij, iemand in je omgeving of een dier in nood verkeren;
  • Als je een zeer gevaarlijke verkeerssituatie opmerkt;
  • Bij brand;
  • ...

Wanneer bel je NIET naar 101, maar neem je contact met ons centraal politiecommissariaat?

  • Voor algemene niet-dringende informatie;
  • Voor informatie over een proces-verbaal, overtreding, verkeerssituatie, ...;
  • Bij verlies van identiteitsdocumenten, boorddocumenten van een voertuig, waardevolle voorwerpen, ...;
  • Bij diefstal van documenten, voorwerpen, ... waarvan de daders niet gekend zijn;
  • Om (verdachte) situaties te melden die niet meer aan de gang zijn;
  • Om een afspraak te maken met iemand van de politie.

Ons centraal politiecommissariaat is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8u en 19u te Haacht, R. Van de Sandelaan 1 of via het nummer 016 55 16 60

Hoe bel je naar de hulpdiensten?

Als je een noodnummer moet bellen, bevind je je meestal in een stressvolle situatie. Toch is het belangrijk dat je de juiste informatie kan meedelen en je de vragen van de operator kan beantwoorden.

Vermeld altijd:

 • De juiste locatie;
 • Wat er gebeurd is;
 • Of er gewonden zijn;
 • Wie je bent.

Wordt je oproep niet onmiddellijk beantwoord, wacht dan rustig af. Haak niet in, want bij de volgende oproep kom je opnieuw achteraan de wachtrij te staan.

Wacht nadien, indien mogelijk, de hulpdiensten op. Des te vlugger zij de juiste locatie bereiken, des te vlugger ze de nodige hulp kunnen bieden.

Bel niet onnodig de hulpdiensten!

Als je de hulpdiensten zonder geldige reden opbelt, kunnen de operatoren in de noodcentrales de oproepen van de mensen die echt in nood zijn niet aannemen. Alle noodnummers zijn, onder meer omdat ze gratis zijn, regelmatig het doelwit van "grapjassen". Deze personen stellen zich bloot aan gerechtelijke vervolging, wat kan leiden tot een strafrechtelijke veroordeling.

Tijdens een nachtelijke weekendcontrole van zaterdag op zondag werden 79 bestuurders gecontroleerd op alco- of druggebruik. Er werden door 7 van hen een positieve alcotest afgelegd. Van 3 van deze bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor een periode van 15 dagen.

Onverantwoord en onwaarschijnlijk was een bestuurder die zwaar positief blies en tevens 126km/u reeds op een plaats waar de maximum toegelaten snelheid 70 bedroeg. Hem wacht waarschijnlijk een zware veroordeling en geldboete.

Op dinsdag 3 april heeft onze politiezone haar maandelijkse verkeersactie in samenwerking met de Vlaamse belastingsdienst (Vlabel) gehouden.

Lees meer →

Vorige1234Volgende