Hacking

Van mailaccounts, profielen van socialenetwerksites, enz.

Zoals eerder reeds beschreven is phishing een techniek om achter je persoonlijke gegevens te komen. Wanneer criminelen erin slagen je paswoord en logingegevens te verkrijgen, hacken ze daar nadien je mail account, je profiel, etc. mee. Phishing is echter niet de enige techniek die door de criminelen gebruikt wordt:

indien je paswoord onvoldoende sterk is, lukt het de criminelen soms om het te "kraken" met speciale software;

indien je een paswoord gebruikt dat te zeer voor de hand ligt (bijvoorbeeld je geboortedatum, de naam van je hond, van je kinderen, etc) en dat kan teruggevonden worden in publieke bronnen op het internet (bijvoorbeeld in een niet-afgeschermd profiel waarin je deze gegevens publiek maakt), dan vinden ook de criminelen dit en gebruiken het om toegang te nemen tot je account;

ongeveer 80% van alle computers ter wereld zijn besmet met malware (kwaadwillige software), zonder dat de gebruiker zich daarvan bewust is. Deze malware kan alle gegevens registreren die je intikt op het klavier, of kan de bestanden waarin je jouw paswoorden opslaat, lezen. Op die manier worden ze ongemerkt gestolen en wordt je account gehackt;

Na de hacking gebruiken de criminelen je account om spam te versturen, SOS-mails naar je contacten te zenden, mensen op te lichten, en andere criminele feiten te plegen.

Hacking van een informaticasysteem (website, private server of bedrijfsserver, telefooncentrale, enz.)

Dit type van hacking kunnen we in 2 categorieën verdelen:

  1. Interne hacking: wanneer een persoon die een rechtmatige toegang tot een systeem heeft, deze toegangsrechten overschrijdt en al dan niet gegevens steelt, wijzigt, saboteert etc.
  2. Externe hacking: wanneer de persoon die de < aanval > op het systeem uitvoert van buitenaf komt.

Slachtoffer?

  • Doe aangifte bij de politie.
  • Je kan zelf reeds, in afwachting van de politie-interventie en in de mate van het mogelijke, zoveel mogelijk bewarende maatregelen nemen om het bewijsmateriaal veilig te stellen, en het gehackte systeem loskoppelen van internet of andere telecommunicatiesystemen.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Boortmeerbeek / Haacht / Keerbergen via het contactformulier of telefonisch via 016 55 16 60.