Wijkinterventie

wit

Het team 

Binnen de lokale politie van Zottegem/Herzele/St-Lievens-Houtem wordt de term “wijkwerking” gedefinieerd als het geheel van politionele maatregelen gaande van raadgeven over ontraden, reguleren, onderzoeken tot nazorg, met als doelstelling het (mee)werken aan de leefbaarheid en veiligheid van de wijk.  

In het raam van de wijkwerking als kernopdracht van ons korps, biedt het wijkinterventieteam binnen een “passende” termijn een antwoord op elke oproep waarbij een politionele interventie ter plaatse noodzakelijk is.  

De verschillende gebeurtenissen waarvoor een politionele tussenkomst van de lokale politie kan worden gevraagd, worden in het zonaal vastgelegde interventiebeleid geklasseerd volgens de prioriteiten 0 tot en met 4.  

De prioriteiten 1 tot en met 3 zijn de dringende oproepen omdat ze een tussenkomst ter plaatse vereisen. De ploeg begeeft zich steeds zo snel mogelijk ter plaatse. 

  • Prioriteit 1: gebeurtenis met absolute prioriteit: levensbedreigende situaties voor burgers en/of politiediensten al dan niet met crimineel opzet. 
  • Prioriteit 2: dringende gebeurtenis: ernstige gevaarsituatie of situatie waarbij uitstel kan leiden tot zwaardere gevolgen. 
  • Prioriteit 3: tussenkomst binnen aanvaardbare termijn: routine incidenten die geen onmiddellijk interventie vereisen. 
  • Prioriteit 4: uitstelbare tussenkomst: lokaal af te handelen gebeurtenissen. 

Buiten de momenten dat een ploeg bezet is, verzorgen de ploegleden in eerste instantie het schrijfwerk dat voortvloeit uit hun interventies.  

Verder voeren zij, op initiatief of in opdracht, specifieke opdrachten uit zoals: haltes waarbij meerdere voertuigen en de inzittenden worden gecontroleerd, toezichten, kantschriften, kleine ordediensten, … Hun bijzondere aandacht gaat ook uit naar hinderlijke en/of gevaarlijke verkeerssituaties.  

Organisatie 

Permanent zijn er twee ploegen van twee inspecteurs ter beschikking. Het is bijgevolg vooral binnen de functionaliteit interventie dat de permanente bereikbaarheid en beschikbaarheid van de lokale politie gestalte krijgt.  

De twee interventieploegen werken volgens een continu ploegensysteem bestaande uit drie shiften van 08 uur: 06u -14u / 14u - 22u / 22u - 06u.  

De ploegen worden aangestuurd door CICOV (Communicatie en InformatieCentrum Oost-Vlaanderen, gevestigd te Gent). 

Op de werkdagen van 06.00u tot 22.00u en tijdens het WE (gedurende de drukste shiften) worden de aanwezige ploegen ondersteund door een hoofdinspecteur; de O(perationeel) V(erantwoordelijke) M(iddenkader). Deze heeft te allen tijde zicht waar de interventieploegen zijn en met wat ze belast zijn.  

De functionaliteit interventie wordt organisatorisch ingevuld door vier teams bestaande uit elk 01 MK (middenkader/hoofdinspecteur) en 8 BK (basiskader/inspecteur). 

Elk WIT staat onder leiding van een T(eam)C(hef), met name een HINP (Hoofdinspecteur). De vier TC WIT dienen erover waken dat zij op eenzelfde manier hun teamleden aansturen en opvolgen. Zij dienen op eenzelfde lijn te staan en als het ware zelf een team te vormen. Maandelijks wordt daarom een vergadering voor de TC WIT door de betrokken coördinator belegd. 

Alle vier de teams zijn gehuisvest in het commissariaat te Zottegem. Gedurende de periodes dat een interventieploeg niet bezet is, nemen de ploegleden het initiatief tot een zinvolle invulling van de beschikbare tijd binnen hun toegewezen wijk. De vier teams worden daarom ook “wijkinterventieteams” genoemd.   

Profiel 

De functie van wijkinterventie-inspecteur is binnen het korps een “instroomfunctie”. Binnen deze functie leert men de collega’s en de werking van het korps kennen en raakt men vertrouwd met de specificiteit van de politiezone. 

De wijkinterventie-inspecteur werkt graag in ploeg- en teamverband. Verder houdt hij van afwisseling, is hij sportief en dynamisch ingesteld. Hij is geïnteresseerd in het ganse spectrum van het politiewerk. Bovendien zijn een hoog incasseringsvermogen, een grote stressbestendigheid, een ruim inlevingsvermogen en sterke sociale vaardigheden vereist.  

Lees hier het interview over team wijkinterventie.

Ontdek hier andere functies van onze organisatie.