Opgelet van namaakgoederen

Namaak blijft een hardnekkig probleem. Namaak is niet alleen illegaal, namaakproducten zijn meestal van slechte kwaliteit en in bepaalde gevallen zelfs gevaarlijk. Maar vervalsingen kunnen je ook in de portemonnee treffen. Je geeft immers geld uit aan producten van slechte kwaliteit zonder enige garantie, en de kans bestaat dat je helemaal niets ontvangt omdat de producten niet verzonden worden of de douane ze onderschept.

foto

Vijf tips om te voorkomen dat je namaak koopt

  • Luister in de eerste plaats naar je gezond verstand en wees op je hoede voor geweldige aanbiedingen of zeer lage prijzen voor producten die in principe erg duur zijn. Vaak zijn ze nep.
  • Controleer bij een online aankoop altijd of je de verkoper kan identificeren. Is er een fysiek adres en bestaat dat ook echt? Zijn de betalingsmogelijkheden veilig? Zijn er wettelijke mededelingen beschikbaar? Zo ja, lees ze dan zeker eens door. 
  • Zoek op het internet naar de meningen van andere internetgebruikers en check de reputatie van de website. Vraag je ook even af of de site er uitziet zoals je kan verwachten van een bekend merk en of het product dat je er wilt kopen ook effectief door dat type site verkocht wordt.
  • Wees vooral waakzaam voor aanbiedingen op sociale netwerken zoals Facebook die vaak te mooi zijn om waar te zijn en geef de voorkeur aan bekende distributiekanalen en officiële websites.
  • Koop je een product in een winkel, dan kan je de kwaliteit van het product en verpakking controleren. Kijk daar bijvoorbeeld naar gebreken in naden en logo's, of spelfouten op etiketten en dozen. Ga ook na of het product dat je wil kopen overeenstemt met het assortiment van de winkel. Een paar schoenen kopen in een voedingswinkel zou een belletje moeten doen rinkelen.

Ben je toch het slachtoffer van namaak, maak een melding bij FOD Economie op https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/nl/welkom

 

Labels