Stand van zaken handhaving maatregelen i.h.k.v. COVID-19-virus – wekelijkse update

De voorbije week werd vastgesteld dat het merendeel van de bewoners van onze politiezone de regels strikt naleeft, ’s nachts en tijdens het weekend ’s avonds is duidelijk te merken dat de reguliere activiteiten flink tot volledig zijn teruggeschroefd.

Spijtig genoeg stellen we vast dat de regels door enkelingen nog steeds niet worden nageleefd. 2 personen werden de voorbije week betrapt op overtredingen (niet naleven van de avondklok). Zoals gevraagd door de diverse overheden, wordt er strikt opgetreden en telkens een proces-verbaal opgesteld.

Daarnaast vragen we nogmaals aandacht voor feiten van online oplichting. Via e-mail of WhatsApp-berichten werden diverse inwoners van onze politiezone opgelicht voor aanzienlijke bedragen. Er werden m.b.t effectieve oplichting de afgelopen week 7 PV’s opgesteld. We roepen daarom op om:

  • Geen betalingen uit te voeren via telefoon of pc die je normaal ook niet zou doen, bv. n.a.v. een bericht van je dochter omdat haar gsm stuk is, de bank die plots vraagt je code te wijzigen of een Facebook-bericht die tegelijkertijd en aan tientallen mensen wordt verstuurd. Twijfel je? Bel dan naar een vertrouwenspersoon of de politie
  • Mensen in je omgeving te informeren, bv. je ouders of een buur die alleen woont en die vragen hebben hierover of onzeker zijn
  • Verdachte zaken steeds te melden via https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/
  • Aangifte te doen als je toch slachtoffer (met nadeel) bent geworden. Het kan iedereen overkomen, zet je schaamtegevoel en trots even opzij en help mee om de dader(s) te vatten en nieuwe slachtoffers te vermijden!

We stellen vast dat criminelen intensief gebruik maken van deze periode van onzekerheid en de snelle evolutie op vlak van digitalisering om mensen geld afhandig te maken.

Zie je iets verdacht in je buurt? Bel 101. Op die manier kunnen wij preventief een aantal verdachte personen en voertuigen controleren en zo het aantal inbraken laag houden.

Labels