Contact informatie

Lodewijk Coiseaukaai 3
8000 Brugge
T: 050 44 88 44
F: 050 44 88 99

Meer contact informatie

 

Vanaf 7 april 2017 gelden voor Belgen, EU-onderdanen en familieleden die de Schengenzone verlaten of wensen te betreden strengere grenscontroles op de luchthavens, in de zeehavens en in de treinstations met internationale verbindingen.

Daardoor kunnen er langere wachttijden ontstaan.

Persbericht

 

In Brugge is het afsteken van vuurwerk alleen toegelaten als je een voorafgaandelijke en schriftelijke toelating hebt van de Burgemeester. Deze voorafgaande en schriftelijke toelating van de Burgemeester is niet vereist in de nacht van 31 december op 1 januari, tussen 23 uur en 2 uur, voor het afsteken van feestvuurwerk door en bestemd voor particulieren. Op en rond het Zand mag geen vuurwerk afgestoken worden.

Bij het afsteken van vuurwerk dienen de gebruiksaanwijzingen die op de verpakking van het vuurwerk staan gevolgd te worden. Enkel wettig en veilig vuurwerk mag afgestoken worden, waarop de verplichte kwaliteits- en veiligheidsmarkeringen staan. De nodige veiligheidsmaatregelen dienen genomen om eventuele schade en ongelukken te voorkomen en het afsteken van vuurwerk mag geen gevaar opleveren voor zichzelf, de omstaanders, de omgeving en andere personen.

Hieronder enkele richtlijnen voor het veilig afsteken van vuurwerk.

 • Vuurwerk en alcohol zijn geen goede vrienden. Zorg voor een Bob of laat de kurken pas na het vuurwerk knallen.
 • Ontsteek vuurwerk op een open en veilige plaats: dus bijvoorbeeld niet bij droog hout of op een plaats waar veel mensen samen zijn.
 • Hou toeschouwers op voldoende afstand van de plaats waar het vuurwerk wordt afgestoken. Vuurwerk maakt veel lawaai: let op je eigen oren, maar ook die van de toeschouwers en buren en eventuele dieren in de buurt.
 • Ontsteek vuurwerk met iets dat smeult, zoals een lont. Gebruik geen open vlam (lucifer of aansteker): de lont brandt dan sneller, zodat het vuurwerk vlugger ontploft.
 • Het is verboden om vuurwerk te kopen en /of af te steken wanneer je jonger bent dan 16 jaar. Als je vuurwerk aankoopt, koop dan wettelijke en veilige producten. Lees de gebruiksaanwijzing aandachtig.
 • Ontsteek elk stuk vuurwerk afzonderlijk, houd de arm gestrekt bij het aansteken van de lont en buig het lichaam niet over het vuurwerk.
 • Plaats een vuurpijl in een buis die verticaal in de grond vastzit. De buis moet minstens even lang zijn als de stok van de vuurpijl. Flessen zijn niet geschikt voor het afschieten van vuurpijlen.
 • Vuurwerk dat niet ontploft, mag je nooit opnieuw aansteken. Giet er een emmer water over en laat het een nachtje liggen. Let erop dat kinderen niet met dit vuurwerk gaan spelen.
 • Op de website staat de nodige info https://www.brugge.be/vuurwerkafsteken. Daar vind je ook een folder met tips over het gebruik van vuurwerk.

  Naar aanleiding van een reeks inbraken in bestelwagens waar wij momenteel mee geconfronteerd worden, willen wij de gebruikers van deze voertuigen blijven wijzen op het nemen van  voorzorgen tegen deze inbraken.

  Voorkomen is beter dan genezen!

  Folder - Diefstal op werven