Contact informatie

Lodewijk Coiseaukaai 3
8000 Brugge
T: 050 44 88 44
F: 050 44 88 99

Meer contact informatie

 

Bob-campagne winter 2015Naar jaarlijkse gewoonte zetten we de BOB-campagne tijdens de wintermaanden extra in de kijker. We stimuleren mensen om nuchter achter het stuur te kruipen met de slogan “Samen voor rijden zonder alcohol”. Deze boodschap wordt in het straatbeeld gehangen via affiches op openbare plaatsen en in ondergrondse parkings. Via flyers leggen we uit waarom rijden zonder alcohol belangrijk is en wat iedereen kan doen om samen voor rijden zonder alcohol te gaan.

Tijdens de kerstvakantie zijn er twee teams actief.
Op 19 december sturen we de vrijwilligers van Responsible Young Drivers erop uit om de mensen op de kerstmarkt en de omliggende uitgaansbuurt te sensibiliseren.
Op 26 december is het de beurt aan de jeugdadviseurs van het JAC (Afdeling CAW Noord-West-Vlaanderen).
Ze nodigen mensen uit om een preventieve blaastest af te nemen. Op die manier weet men hoe ze zouden scoren mochten ze door de politie gecontroleerd worden.
Tijdens het afnemen van de test wordt extra informatie gegeven over de invloed van alcohol op het lichaam en de rijvaardigheden.

We herhalen onze acties tijdens “Het weekend zonder ongevallen achter het stuur” op 15 en 16 januari van het nieuwe jaar. Opnieuw gaan de vrijwilligers van het JAC de baan op. Deze keer concentreren ze zich vooral ter hoogte van de publieke parkeergarages en de uitgaanssite (’t Zand, Kuiperstraat en Eiermarkt).
Ter hoogte van de parkings delen ze gratis een wegwerp blaastest uit en bij de cafés kan men nog eens blazen op het preventief toestel.
Op die manier stimuleren we chauffeurs om enkel achter het stuur te kruipen als ze Safe zijn. 

 

 

Gauwdieven opereren meestal op drukke plaatsen, waar ze gemakkelijk in de massa kunnen opgaan. Tijdens de koopjesdagen of op de kerstmarkt zijn de potentiële slachtoffers vaak afgeleid door al wat er rondom hen gebeurt. Het is geweten dat gauwdieven “slachtoffers” kiezen die een risicogedrag vertonen. Bijvoorbeeld mensen die nonchalant omspringen met hun persoonlijke bezittingen, zoals het niet correct afsluiten van handtassen.

Door een aantal simpele dingen te doen, kan je de kans om slachtoffer te worden van een gauwdief verkleinen. Hieronder een aantal tips:

• Zakkenrollers maken handig gebruik van het gedrang dat bestaat bij het in- en uitstappen van de bus of de tram. Hou daarom je abonnement, je rittenkaart of je geld klaar, zodat je je tas niet moet openen en je portefeuille niet moet boven halen op een moment dat je minder aandachtig bent.
Haal je je portefeuille toch boven om te betalen, laat dan de inhoud zo weinig mogelijk zien aan de omstaanders.

• Sommige gauwdieven maken gebruik van trucs of hulpmiddelen om een portefeuille te kunnen stelen. Veelvoorkomende praktijken zijn het besmeuren van de bovenkleding van een slachtoffer om de aandacht af te leiden en het lossnijden van de jasvoering om de portefeuille onopgemerkt te kunnen wegnemen. Wees daarom extra waakzaam bij grote drukte en blijf aandachtig als er personen dicht bij jou staan.

• In uitgaansbuurten maken gauwdieven wel eens gebruik van de 'Zidane'-truc. Potentiële slachtoffers worden na of tijdens een nachtje stappen benaderd door (meestal) twee mannen. Zij proberen de aandacht te trekken door te 'schijnvoetballen', zonder bal. Ze pretenderen hierbij plezier te maken en nemen het slachtoffer vast om een vreugdedansje of voetbalchoreografie te doen. Daarna verdwijnen ze even snel als ze gekomen zijn en wat later ontdekt het slachtoffer dat zijn / haar portefeuille of gsm gestolen is. Wees dus alert als onbekenden ongewenst dicht bij jou in de buurt proberen te komen, ook al lijkt het een spel.

• In restaurants, op café of op terrassen durven gauwdieven de 'rug-aan-rug'-truc te gebruiken. De dader komt dan op de stoel achter het slachtoffer zitten en legt zijn jas als afleiding over de stoelleuning om zo ongezien bij de jaszakken of de handtas van het slachtoffer te kunnen.

• Heel wat gauwdieven opereren niet alleen, maar hebben helpers die voor afleiding moeten zorgen of er met de buitgemaakte portefeuille vandoor gaan. Let daarom op wanneer je toevallig wordt aangelopen of wanneer er in je omgeving blijkbaar zonder reden ineens opschudding ontstaat.

• Laat je handtas of rugzak nooit onbewaakt achter wanneer je op de bus of de tram zit, wanneer je winkelt of uitgaat.

• Sluit je handtas altijd goed af en draag ze tussen arm en lichaam met de sloten naar binnen gekeerd (tegen het lichaam). Of je nu wandelt, stilstaat of zit, hou je handtas steeds in het oog en hou ze dicht tegen je aan. Draag je handtas nooit aan de straatkant.

• Een portefeuille zit veiliger in een achterzak van een broek of in de binnenzak van een vest of mantel als je deze zakken goed afsluit.

• Bewaar je bankkaarten, je sleutels, en documenten waarop je adres aangeven is, niet allemaal samen. De (pin)code van je bankkaarten(en) kan je best uit het hoofd leren.

• Beperk de hoeveelheid cash geld die je bij hebt en maak zoveel mogelijk gebruik van bankkaarten, ze zijn een veilig betaalmiddel.

Deze tips in acht genomen, wensen wij jullie fijne feestdagen.

 

Neem deel aan de tweede nationale actiedag tegen inbraken: “1 dag niet”. Lanceer deze week een initiatief in je straat, buurt, gemeente om je buren te sensibiliseren voor inbraakpreventie. Vrijdag 13 november 2015 is het hoogtepunt van “1 dag niet”. Post je initiatief op de site van “1 dag niet”!

 Tip van de week :

-    Sluit altijd ramen en deuren, ook als je maar even weg bent.

Het aantal inbraken blijft maar toenemen. De federale politie telde in 2014 meer dan 71 000 feiten.
Juwelen, geld en multimedia zijn goederen die het vaakst worden gestolen.

«Er is bij mij thuis ingebroken. Ik was maar voor 5 minuutjes weg, maar ik had de deur niet gesloten. Deze onoplettendheid is mij duur komen te staan, aangezien de verzekering niet is tussengekomen. Ik ben al mijn familiefoto’s kwijt…»

U kan eenvoudige maar zeer efficiënte maatregelen nemen om het risico om het slachtoffer te worden van inbraak, te verminderen. De voornaamste veiligheidsmaatregel is het aannemen van goede gewoonten. Ze zijn eenvoudig en kosten niets. Doe altijd ramen en deuren op slot, ook al u maar voor even afwezig bent.
Laat uw ramen niet op kiep staan. Een verrassend aantal inbraken kon gepleegd worden door niet afgesloten ramen en deuren. Een open raam dat vanaf de straatkant te zien is, lijkt op een uitnodiging om uw huis binnen te komen. Vergeet ook niet om uw garagepoort op slot te doen.