In tijden van droogte is het pompen van water uit de Leie toegestaan, maar wel gereguleerd.

In deze periodes van schaarse regenval lijkt het pompen van water uit rivieren voor sommige boeren soms het enige alternatief om bepaalde gewassen te redden. Dit pompen is dus toegestaan in de Leie, maar wel onder welbepaalde voorwaarden.

Enerzijds MOET de landbouwer die dit wenst een vergunning hebben verkregen van de Dienst voor de Waterwegen (Openbare Dienst van Wallonië), overeenkomstig het Algemeen Reglement voor de Waterwegen.

Anderzijds is de vergunning slechts geldig voor een beperkte periode (3 maanden), op bepaalde tijdstippen (van 8 uur 's morgens tot 20 uur 's avonds) en op één enkele plaats voor de hele gemeente Komen-Waasten (de Avenue de l'Europe, gelegen onder de rotonde van het Godshuis in de weg die naar het waterzuiveringsstation leidt).

Pompage lys

Deze restrictieve vergunningen, die door een politiebevel zijn geratificeerd, zijn het resultaat van een compromis tussen de noodzakelijke steun die moet worden verleend aan de door de droogte getroffen landbouwers en de vermindering van de overlast die wordt veroorzaakt door het pompen en het vervoer van water.

Het is inderdaad van essentieel belang om in geval van droogte de boeren te kunnen helpen die in moeilijkheden verkeren en tegelijkertijd de gemoedsrust van de plaatselijke bevolking te bewaren.

Afhankelijk van de klimatologische omstandigheden zullen de politiediensten zich richten op het probleem en zorgen voor een vlot verloop van de operaties en de naleving van de verleende vergunningen.

In geval van overschrijding van de dienstregeling of in geval van pompen op een ongeschikte plaats zullen zowel de Staatspolitie van de Waalse overheidsdienst als de lokale politie van Komen-Waasten rapporten kunnen opstellen over de zaak.

De politiezone wil de boeren dan ook bedanken voor het respecteren van de procedure en de voorwaarden die hun zijn opgelegd.

Vond je dit artikel leuk? Deel het dan met je vrienden door op de onderstaande knoppen te klikken

Labels