Verkeersveiligheid: het belang van het dragen van een veiligheidsgordel tijdens het reizen

Het dragen van een autogordel is van het grootste belang voor de veiligheid van alle inzittenden van het voertuig. Het dragen van een veiligheidsgordel is sinds 1975 verplicht voor passagiers voorin en sinds 1991 voor passagiers achterin.

photo

Hier zijn een paar redenen waarom het dragen van een veiligheidsgordel essentieel is:

  • Vermindering van ernstig letsel: Bij een ongeval voorkomt de veiligheidsgordel dat inzittenden met geweld in of uit het voertuig worden geslingerd. Dit vermindert het risico op ernstig of dodelijk letsel aanzienlijk. Wist je dat bij een snelheid van 50 km/u een persoon van 50 kg bij een botsing 655 kg weegt?
  • Bescherming tegen botsingen: De gordel houdt passagiers op hun plaats, waardoor ze de krachten die vrijkomen bij een botsing beter kunnen weerstaan. Dit verkleint het risico op een botsing met de voorruit, het dashboard of andere harde onderdelen van de auto.
  • Retentie-effect: De veiligheidsgordel helpt om een veilige afstand te bewaren tussen het lichaam van de passagier en de verschillende onderdelen van het voertuig. Dit kan essentieel zijn bij het voorkomen van inwendige verwondingen bij een botsing.
  • Veiligheid voor alle inzittenden: Passagiers die geen veiligheidsgordel dragen, kunnen bij een ongeval projectielen worden en zo het leven van de andere inzittenden van het voertuig in gevaar brengen. Als je je gordel aan de achterkant van de auto omdoet, bescherm je de inzittenden aan de voorkant van de auto.
  • Voorbeeld voor anderen: Het systematisch dragen van een veiligheidsgordel kan andere passagiers aanmoedigen hetzelfde te doen, waardoor een cultuur van verkeersveiligheid ontstaat.

  • Onvoorspelbare gevaren: Zelfs op korte ritten of bij lage snelheden kan er op elk moment een ongeluk gebeuren. Het altijd dragen van een veiligheidsgordel biedt bescherming in het geval van een onverwachte situatie.

Hoe zit het met boetes? Als je geen gordel draagt, kun je een boete krijgen van €116 (2e graads overtreding), die onmiddellijk geïnd moet worden.

Het is belangrijk om te weten dat deze redenen gelden voor alle inzittenden van het voertuig, zowel de bestuurder als de passagiers voorin of achterin. Het dragen van een veiligheidsgordel is een eenvoudige maar cruciale stap in het beschermen van je leven en dat van anderen op de weg.

Bron: AWSR