Phishing

Wat is Phishing?

Phishing is elke vorm van online oplichting met valse e-mails. Oplichters versturen frauduleuze e-mails om je gegevens te kunnen misbruiken en geld te kunnen stelen. Er is ook vaak een link naar een nagemaakte website, bijvoorbeeld van een bank. Die nagemaakte website ziet er exact uit als de originele: logo’s, de lay-out en het taalgebruik zijn allemaal gekopieerd. Als je daar een betaling uitvoert met een paswoord of bankkaart, kunnen criminelen je gegevens misbruiken en geld stelen.

Heb jij een verdacht SMS- of e-mailbericht ontvangen?

  • Stuur dit door naar verdacht@safeonweb.be zodat zij kunnen proberen om de links uit het bericht te blokkeren
  • Verwijder het daarna onmiddellijk

 

Slachtoffer van Phishing?

Ben je opgelicht door phishing? Breng je bank op de hoogte en doe aangifte bij de politie. Druk de volledige e-mail af en neem een screenshot van de valse website, zodat de recherche dit kan onderzoeken.

De politie vraagt ook altijd naar de header van de phishing-e-mail. Daar staat alle gedetailleerde informatie in over het e-mailbericht, zoals de afzender en de route die het bericht heeft afgelegd. De recherche kan zo het IP-adres van de oplichters vinden. Onderaan deze pagina vind je een handleiding om de e-mailheader op te zoeken. 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie BoDuKaP via het contactformulier of telefonisch via 015 56 51 00.