Nieuw wapen in de strijd tegen fietsdiefstal: MyBike

Sinds kort is er een nieuw, nationaal wapen in de strijd tegen fietsdiefstal: MyBike

Dit systeem vervangt het graveren van fietsen. Je hoeft ook geen afspraak meer te maken om langs te komen, want je kan de sticker makkelijk zelf bestellen en thuis laten leveren! Makkelijk hé! 

Via dit platform kan je jouw fiets registreren en identificeren met een sticker. Op deze sticker staat een uniek identificatienummer en een QR-code die aan jou gelinkt is. Door hem op jouw fiets te kleven, verklein je de kans op een diefstal! 

De sticker is ook niet zomaar een sticker die je zomaar van de fiets kan trekken! Het zijn speciale stickers die zeer moeilijk te verwijderen zijn en ze zijn ook nog eens UV- en weersbestendig.

 

Hoe vraag je de sticker aan? 

  1. Maak je profiel aan op mybike​.bel​gium​.be
  2. Registreer je fiets
  3. Bestel met één muisklik je sticker
  4. Binnen de 2 weken ontvang je per post je persoonlijke sticker
  5. Controleer of de QR code goed leesbaar is door hem tegen je kader te houden. Indien dit het geval is, kleef hem verticaal op het fietskader of op een andere zichtbare plek. Opgelet: maak eerst de plek waar de sticker moet komen schoon en vetvrij. Zo ben je zeker dat de sticker goed kleeft. 
  6. Ziezo, vanaf nu is je fiets geïdentificeerd en gekoppeld aan jouw persoonsgegevens!

 

Heb je jouw sticker gekregen via de stad of gemeente? 

Steden en gemeenten kunnen ook de mybike-stickers verdelen! Kreeg jij zo jouw sticker? Dan moet je volgende stappen volgen: 

  1. Heb je op die manier een sticker ontvangen? Maak je profiel aan op mybike​.bel​gium​.be en registreer dan je fiets.
  2. Kies de optie ​“ik heb al een sticker” en koppel zo je fiets aan het nummer op de sticker.
  3. Dit is een belangrijke stap. Zonder de registratie van je fiets, krijg je een foutmelding wanneer je de sticker scant.
  4. Controleer of de QR code goed leesbaar is door hem tegen je kader te houden. Indien dit het geval is, kleef hem verticaal op het fietskader of op een andere zichtbare plek zoals hieronder afgebeeld. Opgelet: maak eerst de plek waar de sticker moet komen schoon en vetvrij. Zo ben je zeker dat de sticker goed kleeft. 

Je kan deze en overige info ook terugvinden op de website van MyBike

Stel dat je fiets zou gestolen worden, dan is het ook steeds handig om onderstaand fietsregistratiebewijs te hebben! Hou dit bij, samen met een foto van jouw fiets zodat je dit kan meebrengen indien je klacht zou komen indienen voor diefstal: 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie AMOW via het contactformulier of telefonisch via 02 452 50 05.