Wijkzorgteam (WZT)

wzt

Leden: Kurt Verheyen, Steven van de Sijpe, Gino de Durpel, Wim Verbeurt, Peter Souffriau, Thierry de Cooman, Jonathan van Wijmeersch, K9_ 5429

1 Opdrachten

Zoals reeds vermeld staat de lokale politie staat de PZ Zottegem/Herzele/St-Lievens-Houtem ten dienste van de bevolking. Het korps heeft hierbij de opdracht om samen met andere actoren mee te werken12 aan de veiligheid en de leefbaarheid binnen de PZ. Het zichtbaar en aanspreekbaar aanwezig zijn13 in het straatbeeld is in deze context een bewuste keuze.

Het accentueren van deze zichtbaarheid en aanspreekbaarheid is de opdracht van het wijkzorgteam.  Het wijkzorgteam zet daarom, in ondersteuning of ter aanvulling van de operationele teams, specifieke acties op die inspelen op ‘operationele’ actualiteit. De dagelijkse operationele briefing is in deze een belangrijke bron van informatie en inspiratie.

Gezien de aard van haar opdrachten kan het wijkzorgteam, gemakkelijker dan de andere teams, van de opgemaakte agenda afwijken om aldus te kunnen inspelen op onvoorziene situaties zoals bijvoorbeeld het uitvoeren van patrouilles naar aanleiding van een reeks inbraken. Flexibiliteit is voor het wijkzorgteam dan ook een zeer belangrijke waarde. Rekening houden met voorgaande is het WZT binnen onze zone aangeduid om deel te nemen aan de zogenaamde QRAC-acties (zie Evernotefiche QRAC).

Dit kan nog aangevuld worden met de specifieke taken die intussen uitgevoerd worden, zoals daar zijn: 

  • Inzet, plaatsing, beheer en opvolging wildlifecamera's
  • Bijstand aan andere teams voor bv. overbrenging/uithaling gedetineerden, overbrenging naar instellingen van meerder-/minderjarigen, dierenwelzijn, deurwaarders, bijstand voor uitvoering van opdrachten parket (bv. i.k.v. 
  • Deeltje recrutering (Thierry), schietmonitoring (Gino), hondengeleider (Jonathan), Steven (ANPR)

2. Organisatie

Het wijkzorgteam staat onder leiding van een HINP en bestaat uit vijf (05) inspecteurs. .

De TC, HINP staat in voor:

• Het aansturen en ondersteunen van de teamleden. Opdat de TC zijn medewerkers daadwerkelijk zou kunnen aansturen, dient hij hun werk te kennen en te kunnen. Hij zal daarom effectief ook deelnemen aan de opgezette acties;

  • Het organiseren van een maandelijks teamoverleg; 
  • Het deelnemen aan de beurtrol OVM;
  • Het invullen van de rol van portefeuillehouder ‘overlast’.   

3. Profiel

De leden van het wijkzorgteam hechten belang aan de oefeningen geweldbeheersing met en zonder vuurwapen en waken erover dat de georganiseerde trainingsessies worden gevolgd. Men werkt graag in ploeg- en teamverband en houdt van afwisseling. Flexibiliteit en een interesse in het ganse spectrum van het politiewerk zijn een vereiste. 

Lees hiet het interview met Thierry

Terug naar het overzicht