Over ons: Wijkzorgteam (WZT)

Elke maand stellen we jullie één van onze teams voor. Deze maand nemen we je mee in de wereld van ons wijkzorgteam (WZT). 

wzt

Wijkzorgteam: Kurt Verheyen, Steven van de Sijpe, Gino de Durpel, Wim Verbeurt, Peter Souffriau, Thierry de Cooman, Jonathan van Wijmeersch en K9_ 5429

Niet te verwarren met het team wijkinterventie of team wijkwerking. Ondanks het wijkzorgteam deze functies ondersteunt, legt het andere accenten en vervult het bijkomende taken binnen onze zone. Vandaag vertellen we je meer over het wijkzorgteam in een interview met teamlid Thierry.

Dag Thierry, jij maakt deel uit van het wijkzorgteam. Wat houdt dat juist in?

Hallo, dat klopt! Het wijkzorgteam maakt deel uit van verschillende operationele teams die samenwerken aan de leefbaarheid en veiligheid binnen onze zone. De belangrijkste troef van ons wijkzorgteam is de aanspreekbaarheid voor de andere teams. We ondersteunen dus de andere operationele teams waar nodig.

Dat lijkt me een zeer gevarieerde job. Hoe ondersteunen jullie de andere operationele teams?

Inderdaad, wij proberen als wijkzorgteam vooral in te spelen op de zichtbaarheid en aanspreekbaarheid van de politie. Samen met het ondersteunende karakter van onze taak, maakt dit onze job heel flexibel. Zo kunnen we gemakkelijker afwijken van de opgemaakte agenda en snel inspringen bij onvoorziene situaties.

Kan je hier een voorbeeld van geven?

Natuurlijk, wanneer er bijvoorbeeld recent op een specifieke locatie veel inbraken plaatsvinden, worden wij ingezet om daar te patrouilleren. We spelen dus geregeld in op de ‘operationele actualiteit’. Onze dagelijkse operationele briefing geeft ons hier een duidelijk beeld over.

Heel erg interessant. Zijn er specifieke ondersteunende taken die aan jullie zijn toegewezen?

Ja, ons team zal onder andere ingeschakeld worden om bijstand te bieden bij: het overbrengen van gedetineerden of minderjarigen van en naar een instelling, dierenwelzijn, deurwaarders, opdrachten van het parket, enzovoort. Het wijkzorgteam wordt ook ingezet bij rekrutering (Thierry), schietmonitoring (Gino), hondengeleider (Jonathan) en ANPR* (Steven).

*automatic number plate recognition

Dat zijn erg diverse taken. Hoe ziet het wijkzorgteam van onze zone eruit?

Ons wijkzorgteam staat onder leiding van één hoofdinspecteur, 5 inspecteurs en onze politiehond met alias k9_5429. Hij kreeg recent zijn penning van onze korpschef (video op Instagram) en maakt dus officieel deel uit van ons team.

Wat leuk dat een hond deel uitmaakt van het wijkzorgteam. Wat zijn volgens jou de kenmerken van een lid in het wijkzorgteam?

Een lid van het wijkzorgteam moet zowel alleen als in teamverband kunnen werken. Hij of zij is flexibel en heeft interesse in het hele spectrum van politiewerk. Ook hechten onze teamleden belang aan de oefeningen geweldbeheersing.

Dankjewel voor het gesprek Thierry, veel succes aan het hele wijkzorgteam!

 

Wil je meer te weten komen over het wijkzorgteam? Klik dan hier. 

Wil je ook graag werken bij (onze) politiezone? Check onze vacatures of jobpol 

Meer te weten komen over onze organisatie? Dat kan hier.

 

 

 

 

Labels