Een Sirene voor Politie Middelkerke

Politie Middelkerke heeft een nieuwe patch, een soort artistiek logo dat de kernwaarden van het korps symboliseert. De patch is het resultaat van een samenwerking tussen collega’s van onze politiezone en de gemeente Middelkerke. Een patch zorgt niet alleen voor betere herkenbaarheid voor de burger, maar versterkt vooral de groepsdynamiek en cohesie onder de collega’s.

Patch Sirene PZ Middelkerke

Artistieke korpschef

Korpschef Frank Delva ontwikkelde een basisontwerp ontwikkeld rond de beeltenis van een zeemeermin volgens het concept van gelijkaardige patches in gebruik bij andere politiezones.

Een link met verleden

Centraal op de patch staat de sirene. Sirene is niet alleen de roepnaam van de politiezone bij het Communicatie- en Informatiecentrum (CIC), maar de figuur vormt ook de directe link met de gemeente Middelkerke. De sirene prijkte vroeger jarenlang op het wapenschild van de gemeente Middelkerke. Het is dus ook een eerbetoon aan die geschiedenis.

‘Sirene’ vormt ook een acroniem voor de kernwaarden waar het korps op gesteund is:

  • Snel en adequaat optreden;
  • Integriteit en loyauteit;
  • Respect tonen en bekomen;
  • Externe gerichtheid, waarbij een goede communicatie essentieel is;
  • Nastreven van een positieve werksfeer waarbij collegialiteit centraal staat;
  • Empowerment: bekwame betrokkenheid die zich vertaalt in een betere dienstverlening en een grotere flexibiliteit zonder het sociale aspect te verwaarlozen.

Krachtig staaltje teamwork

Opvallend is de krachtige pose van de sirene. Die symboliseert de ‘samen sterk’ mentaliteit van Politie Middelkerke, gekenmerkt door sterke teamspirit en dagdagelijkse inzet voor de veiligheid van zowel inwoners als bezoekers van Middelkerke. Ook de totstandkoming van de patch is een mooi voorbeeld van de sterke band met de gemeente: we kunnen op elkaar rekenen. 

Welke elementen zie je in de patch?

Je herkent de gestileerde witte vlam of hand in het midden van de patch. Dit is een rechtstreekse verwijzing naar het logo van de Geïntegreerde Politie. De keuze voor de donkergrijze/zwarte kleur is een uitdrukking van de kracht van de samenwerking en het wederzijds respect tussen collega’s en de burgers. Dat respect is van uiterst belang voor een goede ordehandhaving en een optimale veiligheid voor iedereen. Door het geheel in een cirkel te plaatsen wordt de toegankelijkheid en beschikbaarheid (zoals de wijzerplaat van een uurwerk) benadrukt. Politie Middelkerke is immers 24/24 u. bereikbaar. Een cirkel roept ook gevoelens van integriteit, vertrouwen en bescherming op.

Labels