Safe On Web - OK is niet altijd OK!

Safe on web is een Belgische website waar iedereen terechtkan met vragen over online veiligheid. Je vindt er op een snelle en correcte manier informatie en advies over cybersecurity en grote actuele digitale dreigingen. Krijg je te maken met een verdachte mail of sms? Dan kan je dit melden via verdacht@safeonweb.be

Momenteel loopt er een campagne rond "OK is niet altijd OK" over mobiele malware. 

 

Campgane Ok is niet OK - Safe on web

Het bezit van een smartphone is tegenwoordig heel gewoon. Het aantal toepassingen en de manier waarop we ze in ons dagelijks leven gebruiken is fors toegenomen (denk aan onze communicatie via sociale netwerken, berichtenapps, streaming, het delen van foto's, enz.).

Deze ontwikkeling is ook cybercriminelen opgevallen. Ze ontwerpen nu nieuwe virussen die specifiek gericht zijn op mobiele apparaten.

De belangrijkste bron van infectie van apparaten is namelijk het downloaden van bedenkelijke apps (bv. uit niet-vertrouwde app stores). Wees dus bijzonder voorzichtig als je een e-mail of sms ontvangt waarin je wordt uitgenodigd een applicatie te downloaden. Het downloaden van zo'n app kan vervelende gevolgen hebben.

Meer tips vind je hier: Campagne 2022 | Drupal (safeonweb.be).

Naast de campagne rond mobiele malware blijft phishing nog steeds veelvuldig voorkomen. Zo krijgen wij soms meldingen van personen die mails ontvangen van de politie om een boete voor een verkeersovertreding te betalen (zie foto).

Poging tot fraude - verdachte mail Politie - Bron: www.safeonweb.be

Het gaat hierbij steeds om valse mails, aangezien de politie nooit via mail zal vragen om een boete te betalen. Twijfel je? Je kan de verdachte mail melden via verdacht@safeonweb.be. Meer tips over de valse verkeersboetes vind je via de website van safe on web:  Valse verkeersboetes in naam van de federale politie | Drupal (safeonweb.be).

Wat doen als je een verdachte mail of sms ontvangt? 

  • Klik niet op een link in een verdacht bericht, open de bijlages niet en download geen applicaties als daarom gevraagd wordt.
  • Verdachte e-mails kan je melden via verdacht@safeonweb.be
  • Verdachte sms'jes meld je door een screenshot te versturen van het verdachte bericht naar verdacht@safeonweb.be

Naast de website bestaat er ook een handige Safeonweb-applicatie die je kan downloaden via de App Store of de Google Play Store. 

Labels