Vorming « Street respect » : Vorming betreffende straatintimidatie Bezoek van de Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Marie-Colline Leroy op 19/10/2023 om 10.45 uur

In 2021 en 2022 hebben niet minder dan 170 politiemensen van de politiezone Brussel-West de vorming over straatintimidatie gevolgd. Het betreft personeelsleden van de 1ste lijnsdiensten m.a.w Territorialiteit, Interventie, Bikers en Tecov. In 2023 werden nog 2 bijkomende vormingssessies gepland namelijk op 17/10 en 19/10 wat een totaal zal maken van 230 opgeleide politiemensen. 

 

Van links naar rechts: korpschef - Luc Ysebaert, staatssecretaris  - Marie-Colline Leroy, ASBL Touch Pas A Ma Pote - Béa Ercolini.

De problematiek rond de straatintimidatie is een belangrijk aandachtspunt binnen onze politiezone evenals alle andere vormen van discriminatie. 

Enerzijds proberen wij door deze vorming “ street respect ”de politiemensen te sensibiliseren voor straatintimidatie en hebben wij tevens het accent gelegd op het respect en de luisterbereidheid van onze politiemensen voor alle vormen van straatintimidatie of discriminatie. 

Anderzijds is de opvang van de slachtoffers, in de ruime zin van het woord,  één van de prioriteiten en werkpunten binnen onze politiezone. Ingeval van misdrijf zal er steeds een klacht worden genotuleerd. 

De vorming «  Street respect » werd door de politiezone opgestart in samenwerking met de VZW Blijf van mijn lijf. 

De vorming bestaat uit verschillende modules: 

Module 1 : Onmiddellijke bewustwording van het fenomeen straatintimidatie dankzij rollenspel door acteurs. 

Module 2 : Theoretische cursus met betrekking tot de wetgeving  inzake seksisme. 

Module 3 : Focus op de klachtregistratie. 

Module 4 : Opvang slachtoffers. 

 

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Marie-Colline Leroy die de vorming mee gevolgd heeft, dankt de politiezone Brussel-West en haar politieagenten voor hun inzet: “De vorming was zeer interessant. Onder andere de seksismewet, het belang van erkenning van slachtoffers, de noodzaak aan materiële middelen om te kunnen optreden, het menselijke aspect, het kwam allemaal aan bod. Samen met de politiediensten willen we ervoor zorgen dat de verantwoordelijkheid steeds bij de daders blijft liggen en dat slachtoffers zich gehoord voelen en vrouwen zich veilig voelen, waar ze zich ook bevinden, op elk moment van de dag of nacht.” 

Labels